Resep Puding Santan Pandan Nan Segar

Advertisement
Advertisement
Resep Puding  Santan Pandan Nan Segar - Salam teman, jumpa lagi bersama kami, bagai mana kalau pada perjumpaan kali ini kita akan bahas tentang puding karena ternyata banyak sekali manfaatnya dan itu hampir semua orang tau namun makanan ini lebih sering dijadikan sebagai disert atau makanan penutup mungkin lantaran tekturnya yang lembut dan rasa yang segar sangat pas di mulut hingga tak perlu tenaga lagi kala menyantapnya

Pada kesempatan sebelumnya kami sudah memaparkan tentang manfaat puding untuk kesehatan dan juga zat yang terkandung di dalamnya hingga orang yakin kalau mencari makanan penutup maka pudnglah barangnya, jadi sudah melekat bukan dalam memori kita. karenanya tumbuhlah aneka warna serta jenis puding yang menyeruak kepermukaan, hingga kini tak terbilang banyaknya.

Karena pada dasarnya hampir semua orang hampir tau apa itu puding, jadi kami tak perlu menjelaskan lebih lanjut lagi tapi mari kita pokus pada salah satu jenis puding yang mana mungkin anda belum memiliki atau belum mengenal resepnya, akan tetapi sudah pernah mencicipnya, dan agar anda dapat mengolahnya sendiri di rumah alangkah baiknya kalau anda menyimak resep yang satu ini yaitu:


Bahan - Bahan Puding Santan Pandan

   1. 11gm serbuk agar-agar (1 paket)
   2. 750ml air (3 cawan)
   3. 250ml air (1 cawan - kisar dengan 5 helai daun pandan, tapis)
   4. 200 gm gula pasir (1 cawan)
   5. 250 ml santan pekat (1 cawan)
   6. 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
   7. 1/4 sudu teh garam
   8. Sedikit pewarna hijau

cara - Cara Membuat Puding Santan Pandan

   - Masak air, jus pandan, gula, dan serbuk agar-agar hingga larut.
   - Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan sedikit pewarna hijau.
   - Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila mendidih, biar
   seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar
   adonan mendidihk kuat sambil
   di kocek untuk mendidihkan adonan membuak keluar.
   - Tunggu sehingga adunan santan kelihatan berbintil-bintil. Tutup api.
   - Tuang di dalam acuan, biarkan sejuk dan simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.
   - Jangan lupa basahkan loyang terlebih dahulu

Tips

   - Untuk mendapat 2 lapisan agar-agar : Selepas memasukkan santan ke dalam periuk, biar adonan
   mendidih lama sikit dalam 1 minit atau lebih.
   - Ataupun, selepas masukkan santan, bila adunan mula mengelegak, kuatkan api dapur hingga adonan
   mendidih; kuat.
   - Tapi kena hati-hati jangan sampai adonan membuak keluar dari periuk. kocek adonan dalam 1 minit
   anda akan mendapat hasil agar-agar yang mempunyai 2 lapisan selepas keras nanti

Demikianlah yang dapat kami sampaikan tentang resep puding santan Pandan semoga bermanfaat . Selamat mencoba dan ikuti terus resep kami yang selanjutnya



Advertisement